TANÚSÍTVÁNY
Pécs

Minősítés és tartalom az energetikai tanúsítványban

A tanúsítványban található energetikai besorolási osztályok

Mit tartalmaz az épületenergetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány tartalmazza a megbízó adatait, az épület adatait és helyrajzi számát, az elért besorolást és az épületenergetikai számításokat. A számításban dokumentálva van az épületszerkezetek hőszigetelő képessége, a gépészeti berendezések típusa és hatásfoka, az ingatlan várható éves energiafogyasztása.

Lakóingatlanok energetikai minősítése Baranya megyében

A grafikonon a Baranya megyében kiadott tanúsítványok energetikai osztályzata látható. A CC kategória kiemelkedő értékét az új épületek adják (használatbavételi engedélyhez végzett tanúsítás). Az értelmezéshez jó tudni, hogy BB vagy BB-nél jobb osztályzat csak abban az esetben adható ki, ha az épület megújuló energiaforrást is hasznosít (pl. napenergia, biomassza, geotermikus energia, stb.).

A Baranya megyei lakóingatlanok energetikai minőség szerinti megoszlása a 2014-ib beküldött tanúsítványok alapján

Mennyire objektív a minősítés?

Egy épület értékelése sosem lehet annyira egzakt, mint egy elektromos háztartási eszközé, mivel szinte számtalan szempontot kell számításba vennünk. Európai szinten készült el egy összetett, sok kritériumot integráló számítási algoritmus, ami a lehető legalacsonyabbra szorítja a bizonytalanságot jelentő tényezők számát.  Ez alapján készült el a magyar jogszabály, ami korszerűnek és pontosnak mondható.

Mi alapján készül a számítás?

A kalkulációk készítésekor a 7/2006 TNM rendelet előírásainak megfelelően járunk el, a munka menete pontosan meghatározott, figyelembe vesszük az épületgépészeti berendezések hatásfokát, az épületszerkezetek minőségét, méreteit és geometriai kialakítását.

Hőkamerás vizsgálat

A hőkamerás felmérés nem képezi részét a tanúsításnak, ezt külön szolgáltatásként végezzük, általában hibafeltárás céljából. A hőkamera kiváló bontásmentes vizsgálatot biztosít az épületszerkezetek problémáinak feltárására, azonban csak a téli hónapokban alkalmazható. A vizsgálat segítségével láthatóvá válik a nyílászárók, falak, födémek hővesztesége és tényleges állapota.

Energiatanúsítvány javaslati része

Minden energiatanúsítvány kötelezően tartalmaz egy fejezetet a javasolt korszerűsítésekkel. Ez tartalmazza a megvalósítható beruházásokat (pl.: nyílászárók, épületgépészet cseréje, hőszigetelés, stb.), melyekkel magasabb energiaosztályba sorolható az épület.

Mire van szükség a munkához?

A munka elvégzéséhez nincs szükség építészeti tervre vagy más dokumentumra, a helyszíni megtekintéskor mindent felmérünk a szükséges mértékben (az árak tartalmazzák).

A megrendelőnek mindössze biztosítania kell számunkra az épület felmérésének lehetőségét.

Tanúsítást csak mérnök végezhet

A 244/2006. (XII.5.) szakmagyakorlásról szóló kormány rendelet részletesen leírja a tanúsítás személyi feltételeit: szakirányú mérnök végzettség, jogosultsági vizsga, mérnöki vagy építész kamarai névjegyzéki tagság. A tanúsítványok hitelesítési rendszere garantálja, hogy jelenleg a szakvélemények meghamisítása szinte lehetetlen.

Pályázatokhoz

Energiatanúsítvány kiállítása szükséges az energia-megtakarítást támogató pályázatokhoz. Számítással kell igazolni, hogy mekkora megtakarítást ér el az épület a tervezett állapotban (a jelenlegihez képest). A pályázatot azoknak ajánljuk, akik képesek a pályázathoz szükséges mérnöki munkák költségeit abban az esetben is vállalni, ha nem kapnak támogatást, ugyanis a túljelentkezés általában többszörös.

Minden jog fenntartva © 2020 www.tanusitvany-pecs.hu