TANÚSÍTVÁNY
Pécs

Tanúsítás és a vonatkozó szabályozás

A tanúsítvány a földhivatali átírásnál

A földhivatalok munkáját szabályzó 1997. évi CXLI. törvény felsorolja az adásvételi szerződések azon kötelező tartalmi elemeit (32. §), ami alapján elvégezhető a tulajdonjog átírása. Az energiatanúsítvány nem szerepel ezek között, így a földhivatal nem kérheti be azt. Azonban az elkészítés tényét ellenőrizhetik a szerződésben szereplő "HET" azonosító kód alapján, és a tanúsítványok nyilvántartása segítségével az is látható válik, ha nem került sor az elkészítésére.

Azonosító szám az adásvételi szerződésben

A központi nyilvántartás által generált ún. HET számot fel kell tüntetni a szerződésben. A jogszabálynak megfelelően kötött adásvételi szerződés tartalmazza a tanúsítvány azonosító kódját és a vevő nyilatkozatát arról, hogy átvette azt az eladótól.

176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló rendelet tette kötelezővé a minősítés elkészítését az alábbi esetekben:

Energiatanúsítvány érvényességi ideje

Az energiatanúsítvány 10 évig érvényes, ha az épületben nem történik olyan átépítés, amely az energiafogyasztást befolyásolja, valamint a jogszabályban rögzített követelményszintek nem változnak.

Meg kell-e újítani a tanúsítványt?

Abban az esetben kell megújítani, ha az már érvényét vesztette és arra ismét szükség van (eladás, bérbeadás, banki hitel stb.).

Milyen épületekre nem kötelező az energetikai tanúsítvány elkészíttetése:

Milyen helyzetben nem szükséges még az energetikai tanúsítványt elkészíttetni?

Használatbavételi bejelentéshez/engedélyhez

Új lakóház használatbavételének bejelentésekor vagy nagyobb épület engedély-kérelme esetén kötelező tanúsítványt készíttetnie a tulajdonosnak. Erre általában a határozat kiadását követő 90 napon belül kell, hogy sor kerüljön. Helyszíni felmérést nem kell tartani, a tanúsítás az engedélyezési/kiviteli tervek alapján készül. Szükséges továbbá a felelős műszaki vezetői nyilatkozat és a gépészeti rendszerek leírása. A munka menetéről részletesen tájékoztatjuk telefonon vagy e-mailben.

Hitelesítés

A tanúsító a tanúsítványt az OÉNY elektronikus programja segítségével állítja ki. Az ellenőrzést követően a rendszer egyedi azonosító kódot generál (ezt a kódot kell az adásvételi szerződésbe írni). Ez a szám a szakvélemény jobb felső sarkában olvsaható, és csak ezzel együtt minősül a tanúsítvány hivatalos példánynak.

Helyszíni felmérés

A helyszíni felmérés kb. 30 percet vesz igénybe, és minden esetben kötelező elvégezni. A szemle során felmérjük a számítások elkészítéséhez szükséges épületszerkezeti és épületgépészeti jellemzőket. Ezek többek között: az épület alaprajza, belmagasságok, nyílászárók méretei. Pécsi ingatlanok esetén a felmérést a hét bármely napján tudjuk vállalni.

Minden jog fenntartva © 2020 www.tanusitvany-pecs.hu